4.7. Як діяти в разі харчового отруєння

Зміст

 

Нудота, блювання, біль у животі, діарея, раптова слабкість, запаморочення, підвищення температури тіла, що з’являються через 1–4 години після вживання недоброякісного харчового продукту, можуть бути ознаками харчового отруєння.

Серед харчових отруєнь трапляються такі, що загрожують життю людини. Вони важко піддаються лікуванню. Наприклад, отруєння грибами може бути смертельно небезпечним. Тому якщо комусь стало зле після вживання їжі, потрібно викликати «швидку допомогу».

Доки їде «швидка», важливо промити хворому шлунок. Для цього треба дати йому випити 5–6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки та викликати блювання. Підсолена вода, несолодкий чай після промивання шлунка запобігають зневодненню організму.

Залежно від особливостей організму та властивостей їжі отрута може всмоктуватися у кров повільно, а ознаки отруєння проявлятимуться згодом. Тому профілактичних заходів мають ужити всі, хто куштував страву, що спричинила отруєння.

 

Використані джерела

  1. Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 46.