6.3. Матеріали для навчання учнівства

Зміст

 

Навчально-методичні матеріали для викладання основ здорового харчування в початковій та основній школі реалізовують навчальні програми, зазначені в темі 6.1. цього онлайн-курсу.

Для організації ефективного навчання учнівства з питань здорового способу життя вчителям бажано мати комплектні рішення, які забезпечують необхідні ресурси для навчання учнів, підготовки вчителів та онлайн-супровід процесу навчання.

Нижче наведено авторські комплектні рішення за курсами «Я досліджую світ», «Основи здоров’я», «Здоров’я, безпека та добробут» (автори Т.Воронцова та інші). Підручники інших авторських колективів, які містять тематику здорового харчування, можна переглянути за посиланням https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/

 

Інтегрований курс «Я досліджую світ» (ЯДС)

 

 

Повний авторський комплект за курсом ЯДС містить такі компоненти:

  1. Орієнтовна навчальна програма
  2. Календарно-тематичне планування для обох типових освітніх програм
  3. Підручники та пакет посібників-практикумів для учнів
  4. Розробки уроків до всіх тем
  5. Навчальні відеофільми до кожної теми та до кожного уроку
  6. Сайт дистанційної освіти для учнів (реалізація змішаного навчання)
  7. Онлайн-курси для самопідготовки та підвищення кваліфікації вчителів
  8. Онлайн-супровід учителів (ФБ-група «Я досліджую світ»)

 

 

Посилання на авторські підручники та розробки уроків з тематики здорового харчування наведено в таблиці.

Зміст навчального матеріалу Посилання на підручники та розробки уроків

1 клас

Вода в житті людини

Напої, в яких міститься вода.

Корисні та шкідливі напої.

Підрахунок вмісту цукру в різних напоях.

Підручник, с.106

Посібник для вчителя, с. 356–375

2 клас

Бережемо здоров’я

Здоровий сніданок.

Швидка їжа – нездорова їжа.

Приготування перекусів із корисних продуктів.

Правила столового етикету.

Їжа різних країн світу.

Підручник, с. 22–31

Посібник для вчителя, с. 92–129

3 клас

Харчування і здоров’я (7 годин ЯДС).

Органи травлення. Ознаки збалансованого харчування. Правило харчової тарілки. Значення води для здоров’я людини. Ознаки харчового отруєння. Правила обробки та зберігання харчових продуктів.

Ознайомлення з програмою створення комп’ютерних презентацій.

Підручник, с.116–123

Посібник для вчителя, с. 696–751

 

4 клас

Здорове харчування

Харчування і здоров’я. Казка про поживні речовини. Групи продуктів. Вітаміни та мінеральні речовини. Норма вживання кухонної солі. Профілактика йододефіциту.

Реклама і здоров’я

Вплив реклами на рішення людей. Ціна реклами.

Критичне ставлення до реклами. Притча «Панцир». Комерційна реклама. Соціальна реклама.

Підручник, с.74–81, 90–97

 

Предмет «Основи здоров’я»

Авторський комплект «Основи здоров’я» для учнів 5–9 класів містить такі складові:

  1. Підручники та зошити-практикуми для учнів
  2. Розробки уроків до всіх тем
  3. Онлайн-курси для самопідготовки та підвищення кваліфікації вчителів

Посилання на авторські підручники та розробки уроків з тематики здорового харчування наведено в таблиці.

 

Зміст (тематика) за навчальною програмою «Основи здоров’я»

Посилання на підручники та розробки уроків авторського колективу під керівництвом Тетяни Воронцової

6 клас

Харчування і здоров’я

Значення води та харчування для розвитку і здоров’я підлітків. Поживні речовини. Особливість харчування у підлітковому віці.

Харчові звички. Принципи харчування для здоров’я. Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень.

Профілактика йододефіциту та діабету.

Правила купівлі, обробки та зберігання харчових продуктів. Перша допомога при харчових отруєннях.

Практичні завдання

Аналіз маркування харчових продуктів.

Відпрацювання алгоритму надання допомоги при харчових отруєннях.

Визначення збалансованості харчового раціону.

Підручник, с.32–47

Посібник для вчителя, с. 125–131

7 клас

Ріст, маса тіла та фізична форма

Підручник, с.71–77

Посібник для вчителя, с. 119–121

8 клас

Безпека харчування

Вибір харчових продуктів. Традиційні та сучасні системи харчування. Профілактика захворювань незбалансованого харчування. Харчові добавки.

Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини та гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях

Практичні завдання

Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях

Підручник, с. 43–53

Посібник для вчителя, с.76–77

 

9 клас

Збереження і зміцнення фізичної складової здоров'я

Харчування при різному фізичному навантаженні. Контроль за масою тіла.

Моніторинг здоров’я.

Види моніторингу фізичної складової здоров’я. Показники фізичного здоров’я.

Практичні завдання

Розрахунок калорійності харчового раціону відповідно до енергозатрат організму.

Підручник, с.65–77

Посібник для вчителя, с. 73–75

 

Інтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут» (ЗБД)

Оскільки інтегрований курс ЗБД упроваджується, починаючи з 2022–2023 навчального року, ресурси для 6 класу перебувають у стадії розробки.

Матеріали для 5 класу за цим інтегрованим курсом розміщено за посиланням: http://autta.org.ua/ua/resources/Komplekt_ZBD/

 

Список використаних джерел

  1. Ресурсне забезпечення інтегрованого курсу «Я досліджую світ» http://autta.org.ua/ua/resources/ya_doslidzhuyu_svit/
  2. Ресурсне забезпечення предмета «Основи здоров’я» http://autta.org.ua/ua/resources/textbooks_materials/
  3. Ресурсне забезпечення інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут» http://autta.org.ua/ua/resources/Komplekt_ZBD/