Зміст
Не існує чудодійних продуктів харчування або чудодійних дієт. За останні десятиліття основні принципи здорового харчування практично не змінилися. Ось вони.
1. Їжте стільки, скільки необхідно
Організм має отримувати з їжі необхідну для життєдіяльності енергію і всі необхідні поживні речовини. Енергію ми використовуємо, передусім, для підтримки обміну речовин і для фізичної активності. Потреба в енергії залежить від віку людини, її статі, особливостей обміну речовин, стану організму, маси тіла та рівня фізичної активності. Якщо організм отримує енергії більше, ніж витрачає, надлишок може спричинити ожиріння. А згодом виникають супутні йому порушення здоров’я. Якщо організм отримує занадто мало енергії, це може призвести до надмірної втрати ваги із супутнім дефіцитом необхідних поживних речовин.
2. Харчуйтеся збалансовано
У збалансованому меню дорослої людини 10–15 % одержуваної енергії дають білки, 25–30 % – жири та 55–60 % – вуглеводи. Кожна поживна речовина виконує в організмі свою роль, вони також доповнюють фізіологічні функції одна одної. Наприклад, молоко та молочні продукти багаті на кальцій і білок, але в них мало заліза. На залізо багаті м’ясні та рибні продукти, але в них немає вітаміну C.
3. Дотримуйтеся помірності у вживанні деяких продуктів
Їсти можна все, але з розумними обмеженнями. Цукор, кухонна сіль, насичений жир, алкоголь, перероблені продукти повинні споживатись на помірному рівні. Тому солодощі, солоні закуски бажано вживати нечасто й у невеликих кількостях. Не слід зловживати й ковбасними виробами, напівфабрикатами та хлібобулочними виробами з борошна вищого ґатунку.
4. Харчуйтеся різноманітно
Різноманітність означає широкий вибір продуктів і в межах однієї групи продуктів, і між групами. Наприклад, різні фрукти, ягоди та овочі містять різні вітаміни та мінеральні речовини, харчові волокна і флаваноїди в різних кількостях і пропорціях. Оскільки організм потребує отримання всіх необхідних поживних речовин, до раціону має входити багато різних овочів і фруктів.
Нестача поживних речовин унаслідок одноманітного харчування може спричинити різні захворювання. Наприклад, нестача кальцію та вітаміну D може призвести до зменшення щільності кісток, а брак заліза – до анемії. Одним із наслідків незбалансованого харчування може стати надмірна маса тіла й навіть ожиріння. Якщо організм не отримує з їжею потрібних поживних речовин, то він змушує нас більше їсти.
Використані джерела
- World health organization [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.euro.who.int/ru/health-topics/disease-prevention/nutrition