4.5. Маркування харчових продуктів

Зміст

 

Під час вибору продуктів харчування необхідно звертати увагу на упаковку щодо наявності на ній повної інформації про продукт. Відсутність будь-яких обов’язкових даних свідчить про підробку та сумнівну якість. Вживати такі продукти небезпечно для здоров’я.

Упаковка має містити такі обов’язкові дані:

  • Назва продукту.
  • Назва та адреса виробника.
  • Склад продукту. Потрібно звертати увагу
    на перелік складових. Якщо у продукті є
    штучні барвники й ароматизатори, то
    такий продукт не варто споживати щодня.
    Також на упаковці зазначають алергени
    та захворювання, при яких людям
    не можна споживати цей продукт.
  • Харчова та енергетична цінність.
  • Умови зберігання: за якої температури та
    вологості повітря зберігати продукт.
  • Термін зберігання. Зазначають кінцевий
    термін реалізації або дату виготовлення
    і термін зберігання продукту.
  • Маса (об’єм) продукту. Маса нетто – вага
    продукту без упаковки, маса брутто –
    з упаковкою.
  • Штрих-код. Дає можливість визначити
    країну-виробника. Код України – 482.

 

Використані джерела

Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 45.