Зміст
Людина починає рости ще в утробі матері. Особливо інтенсивно організм росте в три останні місяці внутрішньоутробного розвитку, в перші три роки дитинства та в підлітковому віці.
Під час росту організм здатний утворювати жирові клітини. Ожиріння, якщо воно розвивається в дитячому та підлітковому віці, супроводжується утворенням надмірної кількості жирових клітин. Це суттєво ускладнює процес схуднення у зрілому віці.
Дієта та фізичні навантаження допомагають дорослим людям зменшити розмір жирових клітин, однак їх кількість залишається незмінною протягом життя. Людям, у яких ожиріння починається у зрілому віці, худнути та підтримувати належну вагу набагато легше, адже жирових клітин у них менше, ніж у тих, хто страждав на ожиріння у дитинстві.
Причини розвитку ожиріння у дітей та підлітків
Основними причинами розвитку ожиріння у дітей є:
- підвищене споживання висококалорійних продуктів з високим вмістом жирів і цукрів із низьким вмістом вітамінів, мінералів та інших поживних речовин;
- пасивні форми відпочинку та розваг, малорухомий спосіб життя внаслідок урбанізації.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зазначає, що поширеність ожиріння серед людей зумовлена суттєвими змінами способу їхнього життя у суспільстві. На відміну від більшості дорослих, діти не можуть обирати довкілля, в якому вони живуть, або продукти харчування, які вони споживають. Тому дуже важливо годувати дітей раннього віку здоровою їжею, оскільки саме в цей час формуються харчові звички та вподобання.
Наслідки ожиріння у дітей та підлітків
Діти та підлітки з ожирінням страждають і від короткострокових, і від довгострокових наслідків для здоров’я. Діти з надмірною масою та ожирінням:
- відчувають утруднення під час дихання
- мають підвищений тиск
- більш схильні до ожиріння у зрілому віці
- більш схильні до раннього розвитку серцево-судинних захворювань та цукрового діабету ІІ типу
- мають підвищений ризик переломів
- більш схильні до м’язово-скелетних порушень у зрілому віці
- мають вищий рівень захворюваності на деякі види раку в зрілому віці
Причини ожиріння серед дорослих
Тривалий час науковці намагаються пояснити причини ожиріння. Проте багато що досі залишається незрозумілим. Наприклад, чому одні їдять усе підряд і ніколи не товстіють, а інші постійно дотримуються дієт, але не можуть позбутися зайвої ваги?
Чинники, які можуть впливати на захворювання ожирінням поділяють на дві категорії:
- особливості метаболізму та генетичного складу людини;
- психологічні, соціальні та культурні чинники.
Генетичні чинники. Причиною ожиріння, ймовірно, може бути генетична схильність, що визначає статуру людини. Отже, маса тіла може бути запрограмована генетично.
Інтенсивність метаболізму. Метаболізм (обмін речовин) ‑ це сукупність усіх хімічних реакцій, що відбуваються в організмі. Інтенсивність основного обміну – це кількість калорій, які організм щодня витрачає для підтримки функцій організму.
Інсулінова теорія. Інсулін – гормон, який виробляє підшлункова залоза. Він відповідає за підтримання належного рівня цукру в крові. Експериментально було встановлено, що високий вміст інсуліну в крові загострює в людини відчуття голоду.
Зовнішні чинники.
- Звички. У своїй харчовій поведінці людина керується не так почуттям голоду, як реакціями на вигляд, колір і доступність їжі та звичний час прийом їжі.
- Сімейні традиції. Іншими факторами, що визначають ставлення людини до їжі, є сімейні традиції. У деяких сім’ях усе життя крутиться навколо їжі. Ситні прийоми їжі чергуються з численними перекусами та чаюваннями. Деякі батьки проповідують «етику чистих тарілок» і хвалять своїх дітей, коли вони все з’їдають.
- Психологічний стан. Стрес, нудьга, небезпека, тривога чи самотність можуть спричинити надмірне споживання продуктів харчування. Деякі люди їжею винагороджують себе за «хорошу поведінку». Батьки, які заспокоюють або нагороджують дитину їжею, ризикують сформувати в неї відповідний поведінковий стиль на все життя.
- Недостатність фізичної активності, що сприяє порушенню енергетичного балансу й накопиченню в організмі надмірної кількості жирів.
Наслідки ожиріння у дорослих
Ожиріння загрожує серйозними розладами здоров’я. На думку лікарів, ризик таких розладів суттєво підвищується, коли маса тіла перевищує нормальну вагу на 20 %. За даними страхових компаній, смертність серед людей із сильним ожирінням вища, ніж серед тих, хто страждає на ожиріння помірного ступеня.
Люди, які страждають на ожиріння, частіше хворіють на рак. Гладкі чоловіки схильні до раку кишечника та передміхурової залози, а жінки – раку яєчників, матки. Після менопаузи для таких жінок вищий ризик захворіти на рак молочної залози. Не виключено, що жирові відкладення є своєрідним «депо» для хімічних сполук, що спричиняють рак.
Ожиріння скорочує тривалість життя. Дослідження зв’язку між ожирінням і смертністю засвідчило, що ризик передчасної смерті для людей, які страждають на сильне ожиріння, приблизно вдвічі вищий, ніж для людей із нормальною масою тіла. Серед людей, чия маса перевищує нормальну вдвічі, смертність вища за середній показник у 12 разів.
Легені |
Огрядні люди мають утруднене дихання, зумовлене зайвою масою тіла, а також насиченістю крові вуглекислим газом унаслідок зменшення дихального об’єму легень. Особливо сильно ускладнюють дихання жирові відкладення в ділянці живота. |
Кров’яний тиск |
Гладкі люди частіше мають підвищений кров’яний тиск. Підвищення кров’яного тиску зумовлене і збільшенням об’єму крові, і тим, що серце змушене докладати більше зусиль для її перекачування. Високий тиск може призвести до захворювань серця, інсульту та хвороб нирок. |
Жовчний міхур |
Гладкі люди частіше страждають на хвороби жовчного міхура. |
Вагітність |
Надмірна маса тіла під час вагітності може завдати шкоди і майбутній матері, і плоду. Пологи можуть бути довшими й важчими, що позначається на здоров’ї новонародженого. Дитяча та материнська смертність найчастіше реєструється у тих випадках, коли породіллі мають надмірну масу тіла. |
Хвороби суглобів |
Маса надлишкового жиру чинить додаткове навантаження на опорно-рухову систему. Гладкі люди частіше страждають на артрит, особливо в колінних і кульшових суглобах і в попереку. |
Атеросклероз |
Атеросклероз, або зменшення еластичності артерій унаслідок відкладення жиру на стінці артерії може призвести до розриву або закупорки судини. Особливо велику небезпеку для життя становить ураження коронарних артерій (судини на поверхні серця) та мозкових артерій (судини всередині мозку). Коронарна хвороба серця та інсульти частіше реєструються серед огрядних людей. |
Серце |
Оскільки зі збільшенням маси серце змушене витрачати на перекачування крові більші зусилля, чим товстіша людина, тим більше навантаження лягає на її серце. Захворювання серця найпоширеніші серед огрядних людей. |
Цукровий діабет ІІ типу |
Від 80 до 90 % усіх людей, які страждають на інсулінонезалежний (розвивається в зрілому віці) діабет, характеризуються великою надмірною масою тіла. |
М’язи |
В огрядних людей слабшають м’язи живота, що може призвести до розвитку грижі. Ослаблення діафрагмальних м’язів іноді спричиняє зміщення шлунка в грудну порожнину. Ожирілі м’язи ніг скорочуються недостатньо ефективно й не забезпечують швидкого повернення крові з вен до серця. |
Хірургічні операції |
Гладкі люди мають більш товстий шар жиру, що підвищує небезпеку хірургічних операцій. Для них є вищим і ризик, пов’язаний з анестезією. Сильніше виражені післяхірургічні ускладнення. |
Використані джерела
- Байер К., Шейнберг Л. Здоровый образ жизни: Пер. с англ. – М.: Мир, 1997. – 368 с.