3.9. Харчування при різних захворюваннях

Зміст

 

Принципи харчування при захворюваннях серцево-судинної системи

Основними чинниками ризику при серцево-судинних захворюваннях є недостатнє споживання фруктів, овочів, ягід і клітковини, а також надмірне споживання солі та насичених жирних кислот. Тому важливо дотримуватися збалансованого раціону.

1. Хліб та зернові продукти

Потрібно вживати щодня. Можна їсти цільнозерновий хліб і макарони, темний рис, вівсяні пластівці та гречку. Високий вміст у цільнозернових продуктах клітковини сприяє зниженню рівня холестерину. Рекомендується уникати виробів із білого борошна.

2. Овочі та бобові

Незамінне джерело вітамінів, мінералів і клітковини. Овочі потрібно тушкувати або їсти у сирому вигляді. Корисно вживати більше буряків і гарбузів. Рекомендується щодня їсти овочеві салати з олією, найкраще оливковою першого пресування (extra virgin). За день потрібно з’їдати щонайменше 300–400 грамів овочів. Овочі сприяють зниженню високого артеріального тиску. Якщо, наприклад, з’їдати на одну порцію більше овочів щодня, ризик виникнення серцево-судинних хвороб знижується на 4 %, ризик інфаркту – на 6 %.

3. Фрукти та ягоди

Забезпечують організм вітамінами, вуглеводами та мінералами, а також антиоксидантами. Слід щодня їсти близько 200–300 грамів фруктів і ягід.

4. М’ясо, риба та яйця

Рекомендується їсти продукти, що містять жирні кислоти омега-3, яких найбільше в рибі. М’ясо можна повністю замінити рибою або їсти через день. Проте солоне м’ясо і рибу, ковбаси та консерви вживати не рекомендується. Вживання до одного яйця на день не підвищує ризик серцево-судинних захворювань, оскільки вони одночасно містять антиоксиданти, вітаміни B12 та D, рибофлавін та фолати.

5. Молоко та молочні продукти

Можна обирати нежирні молочні продукти та обмежити вживання жирних. Однак слід враховувати, що молоко є джерелом повноцінних білків тваринного походження, кальцію та вітаміну D. Тому молоко та/або молочні продукти слід вживати обов’язково.

6. Харчові жири, горіхи та насіння

Рекомендується більшість насичених жирних кислот замінити ненасиченими, які вдосталь містяться в рибі, рослинних оліях, горіхах, насінні, авокадо.

7. Додані цукри

Потрібно обирати продукти зі зниженим вмістом цукру, обмежити вживання солодких напоїв і солодощів.

8. Сіль

Вживання солі з різних джерел має обмежуватися 5 грамами на день. Для цього рекомендується не підсолювати готову їжу, а користуватися безсольовими сумішами приправ і звертати увагу на вміст солі в готових продуктах.

 

 

Харчування при хворобах кісток і м’язів

У людей старшого віку нерідко спостерігається остеоартроз, ревматоїдний артрит, окостеніння суглобів, задубілість м’язів і сухожиль. За збалансованої дієти можна поліпшити обмін речовин у хрящовій і кістковій тканинах та сприяти утворенню суглобової рідини.

При хворобах кісток і м’язів рекомендовано:

Не рекомендовано:

Принципи харчування при онкологічних захворюваннях

При недоїданні рекомендується:

При зміні смакового сприйняття:

При сухості в роті:

При хіміотерапії:

При нудоті:

При діареї:

При запорі:

 

Використані джерела

  1. Рекомендации по питанию при различных заболеваниях [Електронний ресурс] // Toitumine.ee – Режим доступу до ресурсу: https://toitumine.ee/ru/pitanie-i-zabolevaniya/rekomendatsii-po-pitaniyu-pri-razlichnyh-zabolevaniyah