2.4. Вітаміни та їх джерела

Зміст

 

Вітаміни є життєво важливими для нормальної роботи організму.

Щоб отримувати різні вітаміни, потрібно їсти продукти з усіх харчових груп. Постійне вживання дуже жирної або солодкої їжі призводить до того, що організм отримує багато енергії, але дуже мало вітамінів.

Потреба організму у вітамінах невелика ‑ від кількох мікрограмів до міліграмів. Та оскільки організм не утворює запасу вітамінів, вживати їх потрібно постійно.

Людина спроможна синтезувати лише деякі вітаміни. Наприклад B3, B5, вітаміни K, D, ретинол із β-каротину. Але це відбувається лише за наявності вихідних сполук (прекурсорів) і сприятливих зовнішніх умов.

Більшість вітамінів та їх прекурсорів міститься у продуктах і рослинного, і тваринного походження. Проте деякі вітаміни, зокрема D і B12, організм може засвоювати лише з продуктів тваринного походження.

Первинними симптомами нестачі вітамінів є втома та перепади настрою, а також ураження шкіри. Однією з причин браку вітамінів групи В є зростання споживання обробленої їжі. Іншою причиною є збільшення кількості цукру в раціоні, внаслідок чого в кишечнику утворюється несприятлива для вітамінів групи В мікрофлора. З іншого боку, надмірне вживання одного з вітамінів може спричинити порушення у всмоктуванні інших.

Потреба людини у вітамінах переважно залежить від:

Наприклад, під час планування вагітності, а також у період росту плода дуже важливо вживати достатню кількість продуктів, що містять фолат (природну форму вітаміну В9). Це зменшує ризик народження дитини з вадами розвитку.

Потреба в більшості вітамінів зростає під час вагітності та годування грудьми. Потреба у вітаміні D у дітей та літніх людей більша, ніж у дорослих. Фізично активний спосіб життя або стреси також підвищують потребу у вітамінах групи В, особливо B1.

Дефіцит вітамінів може виникнути внаслідок:

Засвоєнню вітамінів перешкоджають такі чинники:

Кількість вітамінів у їжі залежить також від способу її приготування. Загальні рекомендації щодо приготування їжі такі:

Значення вітамінів для організму людини та їх вміст у продуктах харчування наведено в таблиці.

 Вітамін 

Для чого важливий Міститься у продуктах харчування
Жиророзчинні
A
  • для зору
  • для росту та розвитку багатьох клітин в організмі
  • для розвитку слизових оболонок
  • для регулювання антиоксидантних процесів
  • для забезпечення дітородної функції

риба, теляча та свиняча печінка, вершкове масло, яйця, сири; переважно оранжеві та жовті, але також деякі зелені овочі, фрукти та ягоди (шипшина, морква, кучерява капуста, шпинат, гарбуз, броколі, листовий салат, папайя, хурма), батат

D
  • для засвоєння кальцію та фосфору
  • для розвитку кісток і зубів
  • для згортання крові та підтримки серцевої діяльності
  • для зниження ризику зараження інфекціями та виникнення діабету
риба, яйця (жовток), печінка, збагачене молоко та молочні продукти
E
  • для уповільнення процесу старіння клітин
  • для підтримання нормального рівня гемоглобіну
  • для зміцнення стінок капілярів
  • для захисту клітин крові
  • для згортання крові, роботи серця, нервової тканини та імунітету
  • для підтримки дітородної функції
олії (наприклад соняшникова, рапсова), насіння, горіхи, зокрема мигдаль, хліб, авокадо, паприка, печінка
K
  • для згортання крові
продукти рослинного походження (особливо овочі зеленого кольору)
Водорозчинні
B1
  • для нормального ліпідного та вуглеводного обміну
  • для роботи нервової системи та м’язів, зокрема й серцевого
  • для нормального утворення шлункового соку
насіння, горіхи, пшеничні паростки, дріжджі, свинина, вівсяні пластівці, цільнозернові макаронні вироби, хліб, фермерське молоко, обліпиха, печінка, рибне філе, цільнозерновий рис, лосось, бобові, борошно, яйця
B2
  • для нормального ліпідного та вуглеводного обміну
  • для роботи нервової системи та м’язів, зокрема й серцевого
  • для зору, для зниження стомлюваності очей і нормального зору
  • для здоров’я шкіри, слизових оболонок, нігтів та волосся
  • для вироблення антитіл
печінка, дріжджі, мигдаль, яйця, кучерява капуста, сир, шпинат, хліб, броколі, курага, чорнослив, авокадо, свинина, бобові, індичка, горіхи, насіння
PP, B3
  • для метаболізму жирів та вуглеводів, а також для синтезу білків
  • для роботи нервової та м’язової систем
  • для правильного формування та підтримки тканин шкіри, язика і травного тракту, а також для покращення рубцевої тканини шкіри
  • для поліпшення циркуляції холестерину в організмі та для зниження рівня холестерину в крові,
  • для «дихання» клітин
  • для запобігання пелагрі – ураженню органів травної та нервової системи
горіхи, насіння, печінка, м’ясо птиці, дріжджі, свинина та яловичина, борошно, яйця, цільнозерновий рис, риба, сир, зернистий сир
B5
  • для активізації метаболізму
  • для стимуляції роботи надниркових залоз, підвищує рівень кортизолу та інших гормонів надниркових залоз, які важливі для шкіри та нервів
  • для розвитку центральної нервової системи
  • для утворення холестерину, стероїдів та жирних кислот
  • для підтримки здоров’я шлунково-кишкового тракту
  • для підвищення опірності організму до стресів
  • для зменшення токсичного ефекту багатьох антибіотиків
  • для захисту від передчасного старіння та утворення зморшок
печінка, дріжджі, горіхи, риба, бобові, гриби, яйця, м’ясо птиці
B6
  • для забезпечення нормального амінокислотного обміну (зокрема розщеплення та використання білків)
  • для забезпечення вуглеводного та ліпідного обміну
  • для синтезу в організмі багатьох біологічно активних сполук
  • для утворення еритроцитів
  • для нормальної роботи центральної нервової системи
  • для повного всмоктування вітаміну B12 та магнію
  • для утворення соляної кислоти
печінка, горіхи, м’ясо птиці, риба, дріжджі, авокадо, броколі, паприка, банан, свинина та яловичина, хліб, насіння, яєчний жовток, бобові
H, B7
  • для синтезу жирних кислот і глюкози
  • для метаболізму білків, фолієвої кислоти, пантотенової кислоти та вітаміну B12
печінка, горіхи, зокрема мигдаль, дріжджі, яйця, кучерява капуста, борошно, вівсяні пластівці, гриби
B9
  • для нормального розвитку нервової тканини у плода, для білкового, ліпідного та вуглеводного обміну
  • для нормальної роботи нервової системи
  • для відновлення клітин організму
  • для синтезу разом із вітаміном B12 червоних кров’яних тілець
  • для зниження рівня холестерину в крові та підвищення ефективності роботи печінки
дріжджі, печінка, бобові, броколі, кучерява капуста, шпинат, горіхи, насіння, буряк, кольрабі, зелені частини рослин, яйця, хліб, паприка, бруква, борошно, цвітна капуста, редис, полуниця
B12
  • для нормального метаболізму
  • для профілактики різних видів анемії
  • для розвитку нервової тканини
печінка, яловичина, м’ясо птиці, яйця, риба, сир, свинина, молоко, сир, йогурт
C
  • для розвитку шкіри, ясен, зубів, кісток
  • для загоєння ран
  • для підвищення опірності організму, запобігання втомі та стресу
  • для перетворення фолієвої кислоти
  • для нормальної роботи мозку
  • для керування синтезом стероїдних гормонів, для синтезу з холестерину жовчної кислоти та регулювання рівня холестерину в крові
  • для посилення всмоктування заліза з їжі рослинного походження
овочі, фрукти та ягоди, соки, шипшина, обліпиха, паприка, чорна смородина, полуниця, цитрусові, червона смородина, капуста, броколі, цибуля-порей, бруква, аґрус, малина, томати, цвітна капуста

 

 

Використані джерела

  1. Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 32.
  2. Основи здоров’я: підручник для 9 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д.Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 65.
  3. Вітаміни [Електронний ресурс] // Toitumine.ee – Режим доступу до ресурсу: https://toitumine.ee/ru/energiya-i-potrebnost-v-pitatelnyh-veshhestvah/vitaminy