Зміст
Вітаміни є життєво важливими для нормальної роботи організму.
Щоб отримувати різні вітаміни, потрібно їсти продукти з усіх харчових груп. Постійне вживання дуже жирної або солодкої їжі призводить до того, що організм отримує багато енергії, але дуже мало вітамінів.
Потреба організму у вітамінах невелика ‑ від кількох мікрограмів до міліграмів. Та оскільки організм не утворює запасу вітамінів, вживати їх потрібно постійно.
Людина спроможна синтезувати лише деякі вітаміни. Наприклад B3, B5, вітаміни K, D, ретинол із β-каротину. Але це відбувається лише за наявності вихідних сполук (прекурсорів) і сприятливих зовнішніх умов.
Більшість вітамінів та їх прекурсорів міститься у продуктах і рослинного, і тваринного походження. Проте деякі вітаміни, зокрема D і B12, організм може засвоювати лише з продуктів тваринного походження.
Первинними симптомами нестачі вітамінів є втома та перепади настрою, а також ураження шкіри. Однією з причин браку вітамінів групи В є зростання споживання обробленої їжі. Іншою причиною є збільшення кількості цукру в раціоні, внаслідок чого в кишечнику утворюється несприятлива для вітамінів групи В мікрофлора. З іншого боку, надмірне вживання одного з вітамінів може спричинити порушення у всмоктуванні інших.
Потреба людини у вітамінах переважно залежить від:
- статі;
- віку;
- стану здоров’я;
- фізичної активності.
Наприклад, під час планування вагітності, а також у період росту плода дуже важливо вживати достатню кількість продуктів, що містять фолат (природну форму вітаміну В9). Це зменшує ризик народження дитини з вадами розвитку.
Потреба в більшості вітамінів зростає під час вагітності та годування грудьми. Потреба у вітаміні D у дітей та літніх людей більша, ніж у дорослих. Фізично активний спосіб життя або стреси також підвищують потребу у вітамінах групи В, особливо B1.
Дефіцит вітамінів може виникнути внаслідок:
- особливостей харчування (наприклад, дефіцит поживних речовин під час голодування; вживання незбалансованої одноманітної їжі; неправильна обробка продуктів; алкоголізм);
- фізіологічних причин (підвищена потреба у вітамінах, наприклад у маленьких дітей, вагітних жінок та жінок, які годують грудьми, або в людей похилого віку);
- хворобливих станів організму та постійного прийому деяких ліків.
Засвоєнню вітамінів перешкоджають такі чинники:
- надмірне споживання кави;
- вживання алкоголю;
- куріння;
- деякі ліки;
- деякі протизаплідні пігулки.
Кількість вітамінів у їжі залежить також від способу її приготування. Загальні рекомендації щодо приготування їжі такі:
- не варіть продукти занадто довго;
- кладіть овочі в киплячу воду;
- не виливайте овочевий відвар, готуйте на ньому, наприклад соуси чи супи;
- уникайте багаторазового розігріву їжі.
Значення вітамінів для організму людини та їх вміст у продуктах харчування наведено в таблиці.
Вітамін |
Для чого важливий | Міститься у продуктах харчування |
Жиророзчинні | ||
A |
|
риба, теляча та свиняча печінка, вершкове масло, яйця, сири; переважно оранжеві та жовті, але також деякі зелені овочі, фрукти та ягоди (шипшина, морква, кучерява капуста, шпинат, гарбуз, броколі, листовий салат, папайя, хурма), батат |
D |
|
риба, яйця (жовток), печінка, збагачене молоко та молочні продукти |
E |
|
олії (наприклад соняшникова, рапсова), насіння, горіхи, зокрема мигдаль, хліб, авокадо, паприка, печінка |
K |
|
продукти рослинного походження (особливо овочі зеленого кольору) |
Водорозчинні | ||
B1 |
|
насіння, горіхи, пшеничні паростки, дріжджі, свинина, вівсяні пластівці, цільнозернові макаронні вироби, хліб, фермерське молоко, обліпиха, печінка, рибне філе, цільнозерновий рис, лосось, бобові, борошно, яйця |
B2 |
|
печінка, дріжджі, мигдаль, яйця, кучерява капуста, сир, шпинат, хліб, броколі, курага, чорнослив, авокадо, свинина, бобові, індичка, горіхи, насіння |
PP, B3 |
|
горіхи, насіння, печінка, м’ясо птиці, дріжджі, свинина та яловичина, борошно, яйця, цільнозерновий рис, риба, сир, зернистий сир |
B5 |
|
печінка, дріжджі, горіхи, риба, бобові, гриби, яйця, м’ясо птиці |
B6 |
|
печінка, горіхи, м’ясо птиці, риба, дріжджі, авокадо, броколі, паприка, банан, свинина та яловичина, хліб, насіння, яєчний жовток, бобові |
H, B7 |
|
печінка, горіхи, зокрема мигдаль, дріжджі, яйця, кучерява капуста, борошно, вівсяні пластівці, гриби |
B9 |
|
дріжджі, печінка, бобові, броколі, кучерява капуста, шпинат, горіхи, насіння, буряк, кольрабі, зелені частини рослин, яйця, хліб, паприка, бруква, борошно, цвітна капуста, редис, полуниця |
B12 |
|
печінка, яловичина, м’ясо птиці, яйця, риба, сир, свинина, молоко, сир, йогурт |
C |
|
овочі, фрукти та ягоди, соки, шипшина, обліпиха, паприка, чорна смородина, полуниця, цитрусові, червона смородина, капуста, броколі, цибуля-порей, бруква, аґрус, малина, томати, цвітна капуста |
Використані джерела
- Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 32.
- Основи здоров’я: підручник для 9 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д.Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 65.
- Вітаміни [Електронний ресурс] // Toitumine.ee – Режим доступу до ресурсу: https://toitumine.ee/ru/energiya-i-potrebnost-v-pitatelnyh-veshhestvah/vitaminy