2.1 Їжа як джерело енергії (енергетична цінність продуктів)

Зміст

 

На що людина витрачає енергію

Для підтримки життєдіяльності організм людини безперервно витрачає енергію. Щоденні (добові) витрати енергії мають такі складові:

Енерговитрати організму залежать від віку людини, її статі, маси тіла, рівня фізичної активності (див. Табл. 1-2). На витрати енергії також впливають кліматичні умови (холод, спека), гормональний статус (зокрема концентрація гормонів росту, щитоподібної залози), стан здоров’я, певні захворювання, рівень стресу.

Таблиця 1

Приблизні енергетичні витрати для різних видів діяльності 

Вид діяльності

ккал за хвилину

Сидіння 1,4
Повільна ходьба 3
Хатні справи 2,5–4,9
Земляні роботи 5,0–7,4
Аеробіка 7–9

Таблиця 2

   Середні витрати енергії в людей різної статі та віку з середньою масою тіла, які ведуть малорухливий спосіб життя   

Хлопчики, чоловіки Дівчатка, жінки
Вік ккал за день Вік ккал за день

0–3 місяці

545

0–3 місяці

515

4–6 місяців

690

4–6 місяців

645

7–9 місяців

825

7–9 місяців

765

10–12 місяців

920

10–12 місяців

865

1–3 роки

1230

1–3 роки

1165

4–6 років

1715

4–6 років

1545

7–10 років

1970

7–10 років

1740

11–14 років

2220

11–14 років

1845

15–18 років

2755

15–18 років

2110

19–50 років

2550

19–50 років

1940

51–59 років

2550

51–59 років

1900

60–64 роки

2380

60–64 роки

1900

65–74 роки

2100

65–74 роки

1900
75+ років 2088

75+ років

1810

   

Вагітність (6–9 місяців)

+200

   

Годування грудьми

+450–480

 

Енергетична цінність (калорійність) продуктів

Енергетична цінність (калорійність) продукту – це показник того, скільки енергії виділиться під час спалювання 100 г цього продукту. Опосередковано це свідчить і про те, скільки енергії отримає організм при його засвоєнні. Енергетична цінність вимірюється в калоріях (кал), кілокалоріях (ккал), кілоджоулях (кДж).

У процесі життєдіяльності людина щоденно витрачає близько 2000 ккал. Таку саму кількість вона має отримувати з їжі. Якщо вона споживає недостатньо калорій, то починає втрачати вагу. І навпаки, дуже висока калорійність харчового раціону призводить до збільшення маси тіла.

Поняття «енергетична цінність (калорійність)» не слід плутати з поняттями «поживна цінність». Поживна цінність продукту вказує на вміст у ньому поживних речовин – білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінеральних речовин (макро- та мікроелементів). Деякі продукти, наприклад цукор, мають високу калорійність, але низьку поживну цінність. Інші, навпаки, є низькокалорійними, але такими, що мають високу харчову цінність. Це, наприклад, свіжі овочі, фрукти, морепродукти.

Кількість енергії, яка міститься у вуглеводах, жирах, білках і алкоголі, наведено в табл. 3:

Таблиця 3

Порівняльна енергетична цінність поживних речовин

Поживна речовина

Калорійність

1 білків 4 ккал
1 г жирів 9 ккал
1 г вуглеводів 4 ккал
1 г чистого алкоголю (не є необхідною для організму поживною речовиною) 7 ккал

 


Продукти з великим вмістом води (овочі та фрукти) зазвичай мають низьку калорійність, містять невелику кількість вуглеводів, жирів і білків. Жирні продукти, такі як вершкове масло, містять порівняно малу кількість води, але є висококалорійними.

Порівняльна кількість деяких продуктів, які містять приблизно 100 ккал енергії:

 

Використані джерела

  1. Основи здоров’я: підручник для 9 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д.Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 65.
  2. Уэбстер-Ганди Д. Здоровое питание: все, что нужно знать / Джон Уэбстер-Ганди; пер. с англ. М. Блиновой. – Москва: АСТ; Астрель, 2006. – 95 с.