1.1 Харчування і здоров’я людини

Зміст

 

Потребами, які людина має задовольняти передусім, є потреби у воді та їжі. Здорове харчування забезпечує нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє профілактиці захворювань. Воно передбачає, що в організм регулярно в потрібній кількості та в оптимальних співвідношеннях надходять усі необхідні поживні речовини – білки, вуглеводи, жири, вода, мінеральні речовинивітаміни, харчові волокна (клітковина), поліфеноли. Таке харчування ще називають збалансованим або раціональним. Здорове харчування також передбачає відмову від вживання або суттєве обмеження в раціоні продуктів, які містять алкоголь, трасжири, надлишок цукру чи кухонної солі.

Поживні речовини, які потрапляють в організм із їжею, виконують багато важливих функцій. Одна з них – енергетична. Наприклад, лише для підтримання дихання та основного обміну організм підлітка щодоби потребує 1300–1500 ккал. Помірна фізична активність збільшує потребу приблизно на 1000 ккал, інтенсивні заняття спортом – у 1,5–2 рази.

Інші важливі функції поживних речовин – захисна та відновлювальна. Наш організм постійно протистоїть безлічі шкідливих чинників: стресам, забрудненням, інфекціям. Речовини, що надходять із їжею, допомагають організмові долати негативні впливи й дають сили та матеріал для відновлення і росту.

Те, що ми споживаємо, впливає не тільки на наше фізичне здоров’я, а й на емоційне, інтелектуальне та соціальне благополуччя. Наприклад, коли людина голодна, в неї псується настрій, вона стає дратівливою. І навпаки, смачна їжа – джерело приємних емоцій, а спільні трапези збирають для спілкування родину, друзів і навіть ділових партнерів.

Здорове харчування допомагає запобігти багатьом неінфекційним захворюванням, зокрема, діабету ІІ типу, ожирінню, онкологічним і серцево-судинним захворюванням.Збалансований раціон харчування людини залежить від її індивідуальних особливостей – віку, статі, фізичної активності тощо. На вибір раціону також впливає цінова доступність здорових харчових продуктів.

Урядам країн належить ключова роль у створенні сприятливих умов для здорового харчування населення.

У 2004 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я (ВАОЗ) ухвалила Глобальну стратегію Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо харчування, фізичної активності та здоров’я.

Європейський регіональний комітет ВООЗ затвердив План дій у сфері харчових продуктів і харчування на 2015–2020 рр. Він передбачає, зокрема, значне скорочення ожиріння та інших наслідків нездорового харчування. У зв’язку зі зростанням ожиріння серед новонароджених та дітей у травні 2014 року ВООЗ утворила Комісію з ліквідації дитячого ожиріння.

У 2018 році Розпорядженням Кабінету затверджено Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку, в якому передбачено реалізацію комплексу інтервенцій з метою змін у харчуванні населення та сприяння здоровому вибору. Одним із ключових напрямків визначено затвердження вимог щодо харчування дітей та підлітків у закладах освіти.

В Україні реформа шкільного харчування розпочалася у 2021 році. Її мета – сформувати культуру харчування серед дітей, а також прищепити їм правильні харчові звички. В рамках цієї реформи створили нове шкільне меню згідно з рекомендаціями ВООЗ. Серед нововведень – зменшення споживання солі, цукру, хлібобулочних виробів, перероблених м’ясних продуктів, трансжирів, натомість – збільшення кількості овочів, фруктів і м’яса.

 

Використані джерела

  1. Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 32.
  2. Основи здоров’я: підручник для 9 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 65.
  3. Тягнирядно Л. Реформа шкільного харчування: як зробити корисну їжу смачною для учнів? [Електронний ресурс] / Людмила Тягнирядно. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://rubryka.com/article/school-meals/
  4. World health organization [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1