http://food.multycourse.com.ua/ 0 0 ua 75 15 0be2c8fe8d9d38d943be34e83f8d9f13 53

УВАГА!

Не обрана стать. Вам необхідно перейти до профілю, обрати стать та зберегти внесені зміни.

Перейти до профілю
Закрити вікно
 
При натискані на цю кнопку ви потрапите на головну сторінку сайта
 
Це кнопка активації глосарія
   
Ця кнопка дозволяє скопіювати курс для офлайн проходження
 

Фон

color1 color2 color3
Дозволяє замінити колір фону робочої зони

Текст

Вибір мови:

Модуль 1. Базова інформація про здорове харчування
Індикація модуля, в якому знаходиться користувач

1.2. Принципи збалансованого харчування

Не існує чудодійних продуктів харчування або чудодійних дієт. За останні десятиліття основні принципи здорового харчування практично не змінилися. Ось вони.

1. Їжте стільки, скільки необхідно

Організм має отримувати з їжі необхідну для життєдіяльності енергію і всі необхідні поживні речовини. Енергію ми використовуємо, передусім, для підтримки обміну речовин і для фізичної активності. Потреба в енергії залежить від віку людини, її статі, особливостей обміну речовин, стану організму, маси тіла та рівня фізичної активності. Якщо організм отримує енергії більше, ніж витрачає, надлишок може спричинити ожиріння. А згодом виникають супутні йому порушення здоров’я. Якщо організм отримує занадто мало енергії, це може призвести до надмірної втрати ваги із супутнім дефіцитом необхідних поживних речовин.

2. Харчуйтеся збалансовано 

У збалансованому меню дорослої людини 10–15 % одержуваної енергії дають білки, 25–30 % – жири та 55–60 % – вуглеводи. Кожна поживна речовина виконує в організмі свою роль, вони також доповнюють фізіологічні функції одна одної. Наприклад, молоко та молочні продукти багаті на кальцій і білок, але в них мало заліза. На залізо багаті м’ясні та рибні продукти, але в них немає вітаміну C.

3. Дотримуйтеся помірності у вживанні деяких продуктів

Їсти можна все, але з розумними обмеженнями. Цукор, кухонна сіль, насичений жир, алкоголь, перероблені продукти повинні споживатись на помірному рівні. Тому солодощі, солоні закуски бажано вживати нечасто й у невеликих кількостях. Не слід зловживати й ковбасними виробами, напівфабрикатами та хлібобулочними виробами з борошна вищого ґатунку.

4. Харчуйтеся різноманітно

Різноманітність означає широкий вибір продуктів і в межах однієї групи продуктів, і між групами. Наприклад, різні фрукти, ягоди та овочі містять різні вітаміни та мінеральні речовини, харчові волокна і флаваноїди в різних кількостях і пропорціях. Оскільки організм потребує отримання всіх необхідних поживних речовин, до раціону має входити багато різних овочів і фруктів.

Нестача поживних речовин унаслідок одноманітного харчування може спричинити різні захворювання. Наприклад, нестача кальцію та вітаміну D може призвести до зменшення щільності кісток, а брак заліза – до анемії. Одним із наслідків незбалансованого харчування може стати надмірна маса тіла й навіть ожиріння. Якщо організм не отримує з їжею потрібних поживних речовин, то він змушує нас більше їсти.

 

Використані джерела

  1. World health organization [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.euro.who.int/ru/health-topics/disease-prevention/nutrition

Перевір себе

1) Оберіть правильну відповідь. Для здорового харчування люди мають отримувати енергії з жирів:

2) Оберіть хибне твердження:

Закінчити тест
Скролінгована робоча зона розкриття змісту тем модуля. Містить тексти, зображення, аудіо та відео матеріал.