http://food.multycourse.com.ua/ 0 0 ua 75 15 27912b332f264e8fbc9e92e0109c851f 50

УВАГА!

Не обрана стать. Вам необхідно перейти до профілю, обрати стать та зберегти внесені зміни.

Перейти до профілю
Закрити вікно
 
При натискані на цю кнопку ви потрапите на головну сторінку сайта
 
Це кнопка активації глосарія
   
Ця кнопка дозволяє скопіювати курс для офлайн проходження
 

Фон

color1 color2 color3
Дозволяє замінити колір фону робочої зони

Текст

Вибір мови:

Модуль 1. Базова інформація про здорове харчування
Індикація модуля, в якому знаходиться користувач

1.1 Харчування і здоров’я людини

 

Потребами, які людина має задовольняти передусім, є потреби у воді та їжі. Здорове харчування забезпечує нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє профілактиці захворювань. Воно передбачає, що в організм регулярно в потрібній кількості та в оптимальних співвідношеннях надходять усі необхідні поживні речовини – білки, вуглеводи, жири, вода, мінеральні речовинивітаміни, харчові волокна (клітковина), поліфеноли. Таке харчування ще називають збалансованим або раціональним. Здорове харчування також передбачає відмову від вживання або суттєве обмеження в раціоні продуктів, які містять алкоголь, трасжири, надлишок цукру чи кухонної солі.

Поживні речовини, які потрапляють в організм із їжею, виконують багато важливих функцій. Одна з них – енергетична. Наприклад, лише для підтримання дихання та основного обміну організм підлітка щодоби потребує 1300–1500 ккал. Помірна фізична активність збільшує потребу приблизно на 1000 ккал, інтенсивні заняття спортом – у 1,5–2 рази.

Інші важливі функції поживних речовин – захисна та відновлювальна. Наш організм постійно протистоїть безлічі шкідливих чинників: стресам, забрудненням, інфекціям. Речовини, що надходять із їжею, допомагають організмові долати негативні впливи й дають сили та матеріал для відновлення і росту.

Те, що ми споживаємо, впливає не тільки на наше фізичне здоров’я, а й на емоційне, інтелектуальне та соціальне благополуччя. Наприклад, коли людина голодна, в неї псується настрій, вона стає дратівливою. І навпаки, смачна їжа – джерело приємних емоцій, а спільні трапези збирають для спілкування родину, друзів і навіть ділових партнерів.

Здорове харчування допомагає запобігти багатьом неінфекційним захворюванням, зокрема, діабету ІІ типу, ожирінню, онкологічним і серцево-судинним захворюванням.Збалансований раціон харчування людини залежить від її індивідуальних особливостей – віку, статі, фізичної активності тощо. На вибір раціону також впливає цінова доступність здорових харчових продуктів.

Урядам країн належить ключова роль у створенні сприятливих умов для здорового харчування населення.

У 2004 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я (ВАОЗ) ухвалила Глобальну стратегію Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо харчування, фізичної активності та здоров’я.

Європейський регіональний комітет ВООЗ затвердив План дій у сфері харчових продуктів і харчування на 2015–2020 рр. Він передбачає, зокрема, значне скорочення ожиріння та інших наслідків нездорового харчування. У зв’язку зі зростанням ожиріння серед новонароджених та дітей у травні 2014 року ВООЗ утворила Комісію з ліквідації дитячого ожиріння.

У 2018 році Розпорядженням Кабінету затверджено Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку, в якому передбачено реалізацію комплексу інтервенцій з метою змін у харчуванні населення та сприяння здоровому вибору. Одним із ключових напрямків визначено затвердження вимог щодо харчування дітей та підлітків у закладах освіти.

В Україні реформа шкільного харчування розпочалася у 2021 році. Її мета – сформувати культуру харчування серед дітей, а також прищепити їм правильні харчові звички. В рамках цієї реформи створили нове шкільне меню згідно з рекомендаціями ВООЗ. Серед нововведень – зменшення споживання солі, цукру, хлібобулочних виробів, перероблених м’ясних продуктів, трансжирів, натомість – збільшення кількості овочів, фруктів і м’яса.

 

Використані джерела

  1. Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 32.
  2. Основи здоров’я: підручник для 9 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 65.
  3. Тягнирядно Л. Реформа шкільного харчування: як зробити корисну їжу смачною для учнів? [Електронний ресурс] / Людмила Тягнирядно. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://rubryka.com/article/school-meals/
  4. World health organization [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1

Перевір себе

1) Оберіть усі правильні відповіді. Основними функціями поживних речовин є:

2) Оберіть усі правильні відповіді. Нове шкільне меню передбачає зменшення споживання:

3) Оберіть усі правильні відповіді. Здорове харчування допомагає запобігти таким неінфекційним захворюванням:

Закінчити тест
Скролінгована робоча зона розкриття змісту тем модуля. Містить тексти, зображення, аудіо та відео матеріал.