http://food.multycourse.com.ua/ 0 0 ua 75 19 47d7a67279dda9b629fa2b591f69eaa7 68

УВАГА!

Не обрана стать. Вам необхідно перейти до профілю, обрати стать та зберегти внесені зміни.

Перейти до профілю
Закрити вікно
 
При натискані на цю кнопку ви потрапите на головну сторінку сайта
 
Це кнопка активації глосарія
   
Ця кнопка дозволяє скопіювати курс для офлайн проходження
 

Фон

color1 color2 color3
Дозволяє замінити колір фону робочої зони

Текст

Вибір мови:

Модуль 4. Безпека харчування
Індикація модуля, в якому знаходиться користувач

4.3. Харчування поза домом

 

Якщо ви харчуєтеся поза домом не частіше ніж один раз на тиждень, це не зашкодить здоров’ю. Та коли ви робите це регулярно, врахуйте подані нижче рекомендації.

  1. Обирайте заклад харчування заздалегідь (не відкладайте це на останній момент, коли ви вже дуже голодні).
  2. Не їжте похапцем.
  3. Якщо не знаєте, з чого складається страва, не соромтеся запитати.
  4. Припиняйте їсти, щойно відчуєте ситість. Залишки можна попросити взяти з собою.
  5. Перед їдою пийте воду, а не солодкі напої.
  6. Замовляючи алкоголь, вживайте його разом з основною стравою. Випиті перед їжею вино чи пиво збуджують апетит. Не забувайте, що чистий алкоголь має майже таку саму калорійність, як і жири.
  7. Просіть подавати суп або борщ без сметани. Їжте рідкі страви з цільнозерновим житнім або пшеничним хлібом, оскільки харчові волокна, що містяться в них, вбирають багато води та наповнюють шлунок.
  8. Віддавайте перевагу тушкованим та вареним (зокрема на парі) стравам. Уникайте смажених страв. Обирайте рибу та птицю замість свинини чи яловичини. Не їжте курячу шкіру, в ній багато жиру. Можна обрати смажені на грилі лосося або форель, оскільки вони містять багато необхідних жирних кислот омега-3 та вітаміну D.
  9. Замість картоплі фрі чи картопляного пюре обирайте відварений рис, відварену цілу картоплю або макаронні вироби. Можна обрати також тушковані та відварені овочі або салат зі свіжих овочів.
  10. Якщо меню закладу має обмежений вибір корисних для здоров’я страв, збалансуйте раціон під час вечері вдома свіжими овочами, фруктами, молочними продуктами.
  11. Не всі овочеві страви є гарним вибором. Віддайте перевагу термічно необробленим чи пропареним овочевим гарнірам. Деякі овочі, особливо цибуля, під час смаження вбирають дуже багато жиру.
  12. Бажано ознайомитися із сайтом закладу харчування. Можливо, там є інформація щодо харчової цінності страв.
  13. Відмовтеся від тістечок на десерт або оберіть фрукти. Або, принаймні, візьміть один десерт на двох.
  14. Обирайте якість, а не кількість. Намагайтеся уникати шведського столу, він є серйозним викликом самоконтролю.
  15. Якщо берете їжу з дому ‑ віддавайте перевагу бутербродам із сиром у поєднанні зі свіжими овочами та фруктами, кисломолочними продуктами.

 

Використані джерела

  1. Грамотное питание вне дома [Электронный ресурс] // Toitumine.ee – https://toitumine.ee/ru/rekomendatsii-pri-pokupke-pishhevyh-produktov/gramotnoe-pitanie-vne-doma
  2. Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 40.

Перевір себе

1) Оберіть усі правильні відповіді. Люди, які регулярно харчуються поза домом, мають дотримуватися таких рекомендацій:

Закінчити тест
Скролінгована робоча зона розкриття змісту тем модуля. Містить тексти, зображення, аудіо та відео матеріал.