http://food.multycourse.com.ua/ 0 0 ua 75 19 e9e14032dec7ae8ebd866adb9cadbc5b 69

УВАГА!

Не обрана стать. Вам необхідно перейти до профілю, обрати стать та зберегти внесені зміни.

Перейти до профілю
Закрити вікно
 
При натискані на цю кнопку ви потрапите на головну сторінку сайта
 
Це кнопка активації глосарія
   
Ця кнопка дозволяє скопіювати курс для офлайн проходження
 

Фон

color1 color2 color3
Дозволяє замінити колір фону робочої зони

Текст

Вибір мови:

Модуль 4. Безпека харчування
Індикація модуля, в якому знаходиться користувач

4.4. Формування харчових звичок

 

Люди мають різні харчові звички та смакові уподобання. Комусь подобається домашня їжа, хтось полюбляє їсти в кафе. Одні віддають перевагу здоровому харчуванню, інші залюбки вживають усе, що гучно рекламується або має яскраву упаковку. Звичка до певної їжі формується з дитинства. Чинниками, які найбільше впливають на формування харчових звичок, є:

  • Реклама, ЗМІ. У цифрових і телевізійних засобах інформації часто рекламують «модні» тенденції здорового харчування, чудодійні дієти, харчові добавки тощо. Вони мають виключно комерційну мету – збільшити продаж відповідних товарів. Наприклад, відомі люди розповідають, що фаст-фуд може бути натуральним і корисним. Це прямо чи опосередковано впливає на формування харчових звичок.
  • Смакові уподобання. Через особисте сприйняття смаку чи запаху навіть найкорисніші продукти можуть бути відсутні в раціоні людини. Оскільки солодощі приємні на смак, то в багатьох людей змалку формується справжня залежність від кондитерських виробів. Щоб запобігти цьому, важливо обмежувати раціон дітей лише корисними солодощами, переважно фруктами.
  • Стан здоров’я. Якщо люди мають хронічні захворювання, харчові алергії, непереносимості, це позначається на їхньому раціоні.
  • Традиції (національні, родинні). Харчові звички, сформовані в дитинстві, зазвичай залишаються з людиною на все життя. Якщо в сім’ї дотримуються здорового та різноманітного харчування, то дитина, найімовірніше, матиме ці звички у дорослому житті. Якщо в родині забагато їдять, вживають висококалорійні страви, фаст-фуд, то в майбутньому дитина може бути схильною до переїдання і споживання великої кількості нездорових продуктів харчування.
  • Матеріальні можливості. Сім’ї з меншим доходом можуть мати обмеження в раціоні, віддавати перевагу дешевшим продуктам. Наприклад, купувати менше м’яса, фруктів і молочних продуктів, а більше картоплі та хлібобулочних виробів. Водночас у сім’ях із високим рівнем матеріального добробуту необов’язково можуть любити корисні продукти.
  • Розуміння того, що корисно, а що – шкідливо для здоров’я. У сучасному світі більшість людей мають майже безмежний доступ до будь-якої інформації, зокрема про харчування. Постійно розвінчуються деякі міфи про харчування, яким вірили ще наші батьки. Тому харчові звички людини можуть дещо змінюватися з часом, з появою новітніх досліджень.

 

Використані джерела

  1. Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 37.

Перевір себе

1) Оберіть усі правильні відповіді. Чинниками, які найбільше впливають на формування харчових звичок, є:

Закінчити тест
Скролінгована робоча зона розкриття змісту тем модуля. Містить тексти, зображення, аудіо та відео матеріал.