Модуль 4. Безпека харчування
Індикація модуля, в якому знаходиться користувач
4.4. Формування харчових звичок
Люди мають різні харчові звички та смакові уподобання. Комусь подобається домашня їжа, хтось полюбляє їсти в кафе. Одні віддають перевагу здоровому харчуванню, інші залюбки вживають усе, що гучно рекламується або має яскраву упаковку. Звичка до певної їжі формується з дитинства. Чинниками, які найбільше впливають на формування харчових звичок, є:
- Реклама, ЗМІ. У цифрових і телевізійних засобах інформації часто рекламують «модні» тенденції здорового харчування, чудодійні дієти, харчові добавки тощо. Вони мають виключно комерційну мету – збільшити продаж відповідних товарів. Наприклад, відомі люди розповідають, що фаст-фуд може бути натуральним і корисним. Це прямо чи опосередковано впливає на формування харчових звичок.
- Смакові уподобання. Через особисте сприйняття смаку чи запаху навіть найкорисніші продукти можуть бути відсутні в раціоні людини. Оскільки солодощі приємні на смак, то в багатьох людей змалку формується справжня залежність від кондитерських виробів. Щоб запобігти цьому, важливо обмежувати раціон дітей лише корисними солодощами, переважно фруктами.
- Стан здоров’я. Якщо люди мають хронічні захворювання, харчові алергії, непереносимості, це позначається на їхньому раціоні.
- Традиції (національні, родинні). Харчові звички, сформовані в дитинстві, зазвичай залишаються з людиною на все життя. Якщо в сім’ї дотримуються здорового та різноманітного харчування, то дитина, найімовірніше, матиме ці звички у дорослому житті. Якщо в родині забагато їдять, вживають висококалорійні страви, фаст-фуд, то в майбутньому дитина може бути схильною до переїдання і споживання великої кількості нездорових продуктів харчування.
- Матеріальні можливості. Сім’ї з меншим доходом можуть мати обмеження в раціоні, віддавати перевагу дешевшим продуктам. Наприклад, купувати менше м’яса, фруктів і молочних продуктів, а більше картоплі та хлібобулочних виробів. Водночас у сім’ях із високим рівнем матеріального добробуту необов’язково можуть любити корисні продукти.
- Розуміння того, що корисно, а що – шкідливо для здоров’я. У сучасному світі більшість людей мають майже безмежний доступ до будь-якої інформації, зокрема про харчування. Постійно розвінчуються деякі міфи про харчування, яким вірили ще наші батьки. Тому харчові звички людини можуть дещо змінюватися з часом, з появою новітніх досліджень.
Використані джерела
- Основи здоров’я: підручник для 6 кл. закл. загальної середньої освіти / І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. – Київ: «Алатон», 2020. – С. 37.
Перевір себе
Скролінгована робоча зона розкриття змісту тем модуля.
Містить тексти, зображення, аудіо та відео матеріал.