http://food.multycourse.com.ua/ 0 0 ua 75 18 d84821be3bdde182b546f1412e557071 96

УВАГА!

Не обрана стать. Вам необхідно перейти до профілю, обрати стать та зберегти внесені зміни.

Перейти до профілю
Закрити вікно
 
При натискані на цю кнопку ви потрапите на головну сторінку сайта
 
Це кнопка активації глосарія
   
Ця кнопка дозволяє скопіювати курс для офлайн проходження
 

Фон

color1 color2 color3
Дозволяє замінити колір фону робочої зони

Текст

Вибір мови:

Модуль 3. Фізіологічні основи харчування
Індикація модуля, в якому знаходиться користувач

3.9. Харчування при різних захворюваннях

 

Принципи харчування при захворюваннях серцево-судинної системи

Основними чинниками ризику при серцево-судинних захворюваннях є недостатнє споживання фруктів, овочів, ягід і клітковини, а також надмірне споживання солі та насичених жирних кислот. Тому важливо дотримуватися збалансованого раціону.

1. Хліб та зернові продукти

Потрібно вживати щодня. Можна їсти цільнозерновий хліб і макарони, темний рис, вівсяні пластівці та гречку. Високий вміст у цільнозернових продуктах клітковини сприяє зниженню рівня холестерину. Рекомендується уникати виробів із білого борошна.

2. Овочі та бобові

Незамінне джерело вітамінів, мінералів і клітковини. Овочі потрібно тушкувати або їсти у сирому вигляді. Корисно вживати більше буряків і гарбузів. Рекомендується щодня їсти овочеві салати з олією, найкраще оливковою першого пресування (extra virgin). За день потрібно з’їдати щонайменше 300–400 грамів овочів. Овочі сприяють зниженню високого артеріального тиску. Якщо, наприклад, з’їдати на одну порцію більше овочів щодня, ризик виникнення серцево-судинних хвороб знижується на 4 %, ризик інфаркту – на 6 %.

3. Фрукти та ягоди

Забезпечують організм вітамінами, вуглеводами та мінералами, а також антиоксидантами. Слід щодня їсти близько 200–300 грамів фруктів і ягід.

4. М’ясо, риба та яйця

Рекомендується їсти продукти, що містять жирні кислоти омега-3, яких найбільше в рибі. М’ясо можна повністю замінити рибою або їсти через день. Проте солоне м’ясо і рибу, ковбаси та консерви вживати не рекомендується. Вживання до одного яйця на день не підвищує ризик серцево-судинних захворювань, оскільки вони одночасно містять антиоксиданти, вітаміни B12 та D, рибофлавін та фолати.

5. Молоко та молочні продукти

Можна обирати нежирні молочні продукти та обмежити вживання жирних. Однак слід враховувати, що молоко є джерелом повноцінних білків тваринного походження, кальцію та вітаміну D. Тому молоко та/або молочні продукти слід вживати обов’язково.

6. Харчові жири, горіхи та насіння

Рекомендується більшість насичених жирних кислот замінити ненасиченими, які вдосталь містяться в рибі, рослинних оліях, горіхах, насінні, авокадо.

7. Додані цукри

Потрібно обирати продукти зі зниженим вмістом цукру, обмежити вживання солодких напоїв і солодощів.

8. Сіль

Вживання солі з різних джерел має обмежуватися 5 грамами на день. Для цього рекомендується не підсолювати готову їжу, а користуватися безсольовими сумішами приправ і звертати увагу на вміст солі в готових продуктах.

 

 

Харчування при хворобах кісток і м’язів

У людей старшого віку нерідко спостерігається остеоартроз, ревматоїдний артрит, окостеніння суглобів, задубілість м’язів і сухожиль. За збалансованої дієти можна поліпшити обмін речовин у хрящовій і кістковій тканинах та сприяти утворенню суглобової рідини.

При хворобах кісток і м’язів рекомендовано:

  • продукти, що містять жирні кислоти омега-3 та омега-6: лосось, макрель, горіхи, насіння;
  • птицю;
  • курячі яйця;
  • бобові та соєві продукти;
  • рослинні олії: рапсову, оливкову, олію з виноградних кісточок.

Не рекомендовано:

  • м’ясні продукти (консерви, ковбаси);
  • жирні молочні продукти;
  • тваринні жири (крім риб’ячого жиру);
  • копчені м’ясні та рибні вироби;
  • зайве використання пшеничного борошна.

Принципи харчування при онкологічних захворюваннях

При недоїданні рекомендується:

  • кожні 1–2 години їсти маленькими порціями багату на білки та енергію їжу;
  • додавати в їжу олію, мед, цукор;
  • вживати багаті на поживні речовини напої – смузі, молоко, йогурти, бульйони;
  • експериментувати з новими стравами;
  • віддавати перевагу багатим на енергію та білки продуктам: сиру, йогурту, морозиву, сметані, пудингам тощо.

При зміні смакового сприйняття:

  • полоскати рот перед їжею;
  • спробувати цитрусові;
  • їсти невеликими порціями, але часто;
  • замість курятини, риби та яєць вживати червоне м’ясо;
  • вживати солодкі салати.

При сухості в роті:

  • додавати до їжі більше соусу, олії чи сметани;
  • смоктати цукерки;
  • їсти заморожені фрукти та ягоди;
  • змочувати ротову порожнину водою;
  • не додавати в напої надто багато цукру;
  • пити більше нектарів, ніж соків.

При хіміотерапії:

  • пити солодкі соки, їсти банани, кавуни, груші;
  • їсти зернистий сир, пудинги, картопляне пюре, макарони та сир;
  • їсти прохолодну їжу. Тепла та гаряча їжа подразнює слизову оболонку рота;
  • чистити зуби та полоскати рот 3-4 рази на день.

При нудоті:

  • їсти перед лікувальними процедурами;
  • уникати їжі, яка раніше викликала нудоту;
  • їсти маленькими порціями, але часто;
  • їсти більше сухої їжі – печиво, сухарики, тости;
  • після їжі годину полежати чи посидіти;
  • якщо в роті гіркий присмак, смоктати м’ятні або лимонні льодяники.

При діареї:

  • багато пити – аж до 12 склянок води на день (після кожного випорожнення – ще одна склянка води);
  • уникати бобових, оскільки вони спричиняють метеоризм;
  • зменшити споживання солодкого;
  • вживати менше їжі з високим вмістом клітковини;
  • скоротити споживання молока та молочних продуктів до 2 склянок на день.

При запорі:

  • вживати багату на клітковину їжу: цільнозерновий хліб, бобові, овочі та фрукти;
  • мати на увазі, що вживання броколі, капусти та бобових може викликати метеоризм;
  • багато пити.

 

Використані джерела

  1. Рекомендации по питанию при различных заболеваниях [Електронний ресурс] // Toitumine.ee – Режим доступу до ресурсу: https://toitumine.ee/ru/pitanie-i-zabolevaniya/rekomendatsii-po-pitaniyu-pri-razlichnyh-zabolevaniyah

Перевір себе

1) Оберіть усі правильні відповіді. При захворюваннях серцево-судинної системи рекомендується вживати:

Закінчити тест
Скролінгована робоча зона розкриття змісту тем модуля. Містить тексти, зображення, аудіо та відео матеріал.